Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
150 g roztopionego masła
180 ml letniego mleka
6 żółtek jaj (białka zostawiamy do masy makowej!)
1/2 szklanki cukru
21 g suchych drożdży (trzy saszetki)
1/2 łyżeczki soli
Na masę makową:
500 g maku
160 g cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
bakalie wg uznania: rodzynki, orzechy włoskie, skórka z pomarańczy kandyzowana
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
6 białek jaj
Przygotowanie:
Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną, dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się sprężyste, formujemy z niego kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).
Mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia i odsączamy. Następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodajemy miód, bakalie, masło, aromat i cynamon. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokątne placki, podsypując mąką, a następnie nakładamy masę makową. Zawijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku prostokąta, a końce ciasta podkładamy pod spód. Makowce przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w odstępach od siebie.
Pieczemy w 190 st. C przez 35-40 minut.