• Strona główna
  • O nas
  • Gotujemy
    • Śniadania
    • Sałatki
    • Zupy
    • Makarony
    • Dania główne
    • Przekąski
  • Pieczemy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta owocowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta i bułki drożdżowe
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta czekoladowe
    • Babeczki, muffiny, cupcakes
    • Ciastka
    • Serniki
    • Torty
    • Szarlotki i ciasta z jabłkami
    • Tarty słodkie
    • Tarty wytrawne
    • Wypieki świąteczne
21/12/2016
By Ania Ciasta i bułki drożdżowe, Pieczemy, Wypieki świąteczne

Klasyczny makowiec

dsc_0598

 

Składniki:

Na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

150 g roztopionego masła

180 ml letniego mleka

6 żółtek jaj (białka zostawiamy do masy makowej!)

1/2 szklanki cukru

21 g suchych drożdży (trzy saszetki)

1/2 łyżeczki soli

Na masę makową:

500 g maku

160 g cukru

3 łyżki miodu

1 łyżka masła

bakalie wg uznania: rodzynki, orzechy włoskie, skórka z pomarańczy kandyzowana

kilka kropel aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

6 białek jaj

Przygotowanie:

Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną, dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się sprężyste, formujemy z niego kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).

Mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia i odsączamy. Następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodajemy miód, bakalie, masło, aromat i cynamon. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokątne placki, podsypując mąką, a następnie nakładamy masę makową. Zawijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku prostokąta, a końce ciasta podkładamy pod spód. Makowce przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w odstępach od siebie.

Pieczemy w 190 st. C przez 35-40 minut.

 dsc_0599

dsc_0595

Tagged lukier, mak, skórka z pomarańczy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

← Previous post
Next post →

Najnowsze wpisy

  • Jogurtowe muffiny z truskawkami
  • Tarta francuska z porem i jajkami na twardo
  • Sernik z suszonymi śliwkami
  • Klasyczny makowiec
  • Pasztet z soczewicy z żurawiną

Najnowsze komentarze

  • Magdalena o Sernik z suszonymi śliwkami
  • Ania o Tarta z kremem Milkyway
  • paulina o Tarta z kremem Milkyway
  • Arkadiusz o Żeberka bbq
  • kalina o Zupa-krem z pieczonej papryki i kalafiora

Archiwa

  • Czerwiec 2017
  • Kwiecień 2017
  • Grudzień 2016
  • Listopad 2016
  • Październik 2016
  • Wrzesień 2016
  • Lipiec 2016
  • Maj 2016
  • Kwiecień 2016
  • Marzec 2016
  • Luty 2016
  • Styczeń 2016
  • Grudzień 2015
  • Listopad 2015
  • Październik 2015

Kategorie

  • Babeczki, muffiny, cupcakes
  • Bez kategorii
  • Bułki
  • Chleby
  • Ciasta czekoladowe
  • Ciasta i bułki drożdżowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta owocowe
  • Ciasta z kremem
  • Ciastka
  • Dania główne
  • Gotujemy
  • Makarony
  • Pieczemy
  • Przekąski
  • Sałatki
  • Serniki
  • Śniadania
  • Szarlotki i ciasta z jabłkami
  • Tarty słodkie
  • Tarty wytrawne
  • Torty
  • Wypieki świąteczne
  • Zupy

Znajdź nas na:

blogi kulinarne

This site uses cookies to improve your experience. Read more.